Αιγάλεω – Υπερτοπική κλίμακα

‘Εως το 1985 η πολεοδομική ανάπτυξη του αττικού λεκανοπεδίου εξελίχθηκε χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό  αλλά ακολουθώντας τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του λεκανοπεδίου και τους κυκλοφοριακούς άξονες. Στα πρώτα πολεοδομικά σχέδια που θεσπίστηκαν κρίθηκε αναγκαίο το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς να αποσυμφορηθούν. Έτσι, σχεδιάστηκαν τέσσερα δευτερέυοντα κέντρα (Μαρούσι, Χαιδάρι, Αχαρναί, Ελληνικό)  ακολουθώντας τους υπάρχοντες κυκλοφοριακούς άξονες. Το Αιγάλεω αναπτύχθηκε αργότερα βόρεια από τον κυκλοφοριακό άξονα της Ιεράς Οδού που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με την Ελευσίνα. Η κατα κέντρα πολεοδομική ανάπτυξη της Αττικής έχει οδηγήσει στην δημιουργία ‘αστικών νησιιών’ που αναπτύσσονται σε τοπική κλίμακα γύρω από το κέντρο κάθε δήμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαφορετικές κεντρικότητες καθώς και οι περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από αυτές να μην συνδέονται υπερτοπικά.

Επεξεργάζοντας τα δεδομένα που παρέχονται από την ανοικτή πλατφόρμα χαρτογράφησης OpenStreetMap προκύτπει ότι το Αιγάλεω διαθέτει κοινόχρηστους πράσινους χώρους οι οποίοι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τον επισκέπτη – κάτοικο λόγω των διασυνδέσεων τους με τον αστικό ιστό.

maps_aigaleo_long

maps_aigaleo_long4

 

Ο μεγαλύτερος σε έκταση χώρος πρασίνου αποτελεί το πάρκο του Αιγάλεω που είναι και η κύρια περιοχή μελέτης.

Προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα :

  • ως προς την ενσωμάτωση του πάρκου στον αστικό ιστό.
  • ως προς την ‘εμβέλεια’ του πάρκου στην περιοχή του Αιγάλεω αλλά και το κέντρο της Αθήνας.

Η βασική θεωρία του Space Syntax θεωρείται μη επαρκής σε αυτή την περίπτωση για την μέτρηση της ενσωμάτωσης του πάρκου στον αστικό ιστό, αφού παρέχει συνολικές μετρήσεις για το επιλεγμένο αστικό πεδίο και στην συγκεκριμένη περίπτωση αναζητείται μέτρηση με βάση μια ορισμένη κεντρικότητα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s