ενσωμάτωση + κεντρικότητα | μετρήσεις

Η μελέτη των Pirouz Nourian, Franklin van der Hoeven, SSS10_Proceedings_078 όπως παρουσιάστηκε στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο για το Space Syntax δίνει τη δυνατότητα μέτρησης της ενσωμάτωσης ως προς ένα ή περισσότερα σταθερά σημεία.

Η παραπάνω μελέτη χρησιμοποιεί τη βάση του αλγορίθμου Voronoi (που οριοθετεί τις περιοχές μιας επιφάνειας ως προς την γεωμετρική απόσταση τους απο επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε οι οριοθετημένες περιοχές να βρίσκονται πάντα στην πλησιέστερη απόσταση από το επιλεγμένο σημείο) αντικαθιστώντας την γεωμετρική απόσταση με την μέτρηση της ‘ευκολότερης διαδρομής’ όπως προκύπτει από την παραπάνω μελέτη.

piroun_egΣτο παραπάνω παράδειγμα, το τμήμα μελέτης έχει διαχωριστεί σε ζόνες ‘εμβέλειας’ ως προς τα τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος (0,1,2,3). Στην περίπτωση a τα τέσσερα σημεία έχουν την ίδια βαρύτητα ενώ στην περίπτωση b τα σημεία (0,2) έχουν μικρότερη βαρύτητα από τα σημεία (1,3).

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να διαχωρίσουμε σε ζόνες την περιοχή του Αιγάλεω ως προς την απόστασή τους από το πάρκο και τους κοινόχρηστούς πράσινους χώρους.

Ο σχεδιασμός του αλγόριθμου που θα χρησιμοποιηθεί βρίσκεται υπό εξέλιξη. Για το σχεδιασμό του χρησιμοποιείται το πρόγραμμα CONFIGURBANIST που έχει σχεδιαστεί από τους ίδιους μελετητές ως επιπρόσθετο στοιχείο της πλατφόρμας Grasshopper που λειτουργεί σε προγραμματιστικό περιβάλλον Rhinoceros της εταιρείας McNeel.

network_ana;ysis

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s